جنوب کشور ایران با بیش از دو هزار کیلومتر خط ساحلی، همواره نقش کلیدی در اقتصاد این سرزمین داشته است. دریانوردی، ماهیگیری، تجارت، صادرات و واردات کالا و بالاخص تولید و صادرات نفت و مواد پتروشیمی برای اقتصاد منطقه و کشور امری لازم و ضروری بوده است.
معماری و شهرسازی سنتی در سواحل جنوبی ایران منحصر به فرد و استثنایی است. خصوصا در بنادری مانند بوشهر، صفین، لنگه، کنگ، لافت و بسیاری دیگر، ویژگی های خاص و منحصر به فرد در بافت سنتی قابل مشاهده است و در قیاس با سایر شهرهای ایران نسبتا در شرایط بهتری قرار دارد.
مشابه این گونه کالبد سنتی تنها در آن سوی خلیج فارس و دریای عمان در بنادر بسیاری مانند منامه، قطر، دبی، شارجه و مسقط می توان ملاحظه نمود. بافت سنتی در بنادر سواحل عربی مانند خانه ها، مساجد و بازارها و همچنین شکل بادگیرها، تزئینات و نوع مصالح شباهت بسیاری با بنادر سواحل جنوبی سرزمین ایران دارد. محله تاریخی و مرمت شده بستکیه در اواخر قرن نوزدهم توسط مهاجران ایرانی در دبی احداث شده و محله جدید السیف در دبی به تبعیت از معماری و شهرسازی بستکیه ساخته شده است.
اهداف همایش
- تحلیل ویژگی های فرهنگی و اقتصادی بنادر جنوبی کشور
- تحلیل ویژگی های معماری و شهرسازی تاریخی و معاصر بنادر جنوبی کشور
- نقش معماری و شهرسازی در سواحل جنوب کشور با رویکرد توسعه اقتصادی در حوزه جذب گردشگر، تسهیل تجارت، دریانوردی و تبادلات بین المللی
- مقایسه تطبیقی معماری و شهرسازی شمال و جنوب سواحل خلیج فارس و دریای عمان
- مقایسه تطبیقی اقتصادی بنادر و مناطق آزاد شمال و جنوب سواحل خلیج فارس و دریای عمان
- تحلیل دورنمای معماری و شهرسازی در مناطق آزاد و سایر بنادر جنوبی کشور